Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen eens in de vijf jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het doel van dit onderzoek is vroegtijdige opsporing van (voorstadia van) baarmoederhalskanker. Deelname aan het bevolkingsonderzoek is gratis en geheel vrijwillig.

 

Waarom een bevolkingsonderzoek?

Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen in de leeftijd van 30 tot en met 60 jaar. Daarom krijgen juist deze vrouwen een uitnodiging voor deelname aan dit onderzoek. Het is wetenschappelijk aangetoond dat eens in de vijf jaar deelnemen in de meeste gevallen voldoende is om afwijkingen op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat doorgaans heel langzaam. Dankzij het bevolkingsonderzoek is het mogelijk vroegtijdige afwijkingen op te sporen, ook als u geen klachten heeft. Er is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig bij een voorstadium van kanker. Het opsporen van afwijkingen kan door middel van een eenvoudig onderzoek: het "uitstrijkje".

Hoe eerder baarmoederhalskanker of een voorstadium daarvan wordt ontdekt, des te groter is de kans op genezing.

 

Niet deelnemen, uitstellen of overslaan van het onderzoek.

Deelnemen is niet meer nodig als uw baarmoeder, inclusief de baarmoederhals, is verwijderd. Raadpleeg bij twijfel uw huisarts. Als u zwanger bent, moet u het maken van een uitstrijkje uitstellen tot 6 maanden na de bevalling. U ontvangt 6 maanden daarna een nieuwe uitnodiging. Het geven van borstvoeding is geen probleem. Als u in de laatste 12 maanden al een uitstrijkje heeft laten maken met een normale uitslag, hoeft u deze keer niet deel te nemen. Over 5 jaar ontvangt u een nieuwe uitnodiging.

U kunt geen uitstrijkje laten maken tijdens de menstruatie. Stem uw afspraak daarom af op een periode buiten de menstruatie.

 

Hoe neemt u deel aan het bevolkingsonderzoek?

U ontvangt van een screeningsorganisatie, GGD of huisarts een uitnodiging voor deelname aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. U moet zelf bellen met mijn praktijkassistente voor een afspraak. Het is verstandig om de afspraak voor het gratis uitstrijkje zo snel mogelijk te maken. Het uitstrijkje wordt door een praktijkassistente gemaakt. Indien u dit wenst kan dit door de huisarts worden gedaan.

Maak op korte termijn na ontvangst van de uitnodiging een afspraak bij mijn assistente.

 

Hoe verloopt het onderzoek?

Het uitstrijkje wordt gemaakt door de huisarts of praktijkassistente en duurt ongeveer 10 minuten. Eerst stelt hij of zij een aantal vragen, bijvoorbeeld wanneer uw laatste menstruatiedatum was. Vervolgens moet u zich gedeeltelijk uitkleden en plaats nemen op de onderzoeksbank. Om het uitstrijkje te kunnen maken, haalt de huisarts of praktijkassistente cellen weg bij de overgang van vagina naar de baarmoeder, de baarmoederhals. Als u nooit geslachtsgemeenschap heeft gehad, is het goed dit aan te geven bij degene die het uitstrijkje maakt. Het uitstrijkje wordt in een laboratorium onder de microscoop onderzocht.

U kunt vervolgens vier weken na het onderzoek naar de praktijkassistente bellen om de uitslag op te vragen.

 

De uitslag van het uitstrijkje

Bij de meeste vrouwen is geen verder onderzoek nodig. Er zijn dan geen (vroege) afwijkingen aan de baarmoederhals gevonden. Indien een uitstrijkje slecht te beoordelen is, zal dit opnieuw gemaakt moeten worden. Het kan ook zo zijn dat vervolgonderzoek nodig is omdat er mogelijk een afwijking in het uitstrijkje te zien is.

 

Geen garantie

Een groot deel van de gevallen van baarmoederhalskanker kan via het onderzoek tijdig worden ontdekt. Toch kan het bevolkingsonderzoek u geen zekerheid geven. Het komt voor dat baarmoederhalskanker (nog) niet op het uitstrijkje herkend wordt. Het uitstrijkje is ook een momentopname. Het is geen garantie dat alles tot het volgende uitstrijkje in orde blijft. Ga daarom altijd naar uw huisarts als u last krijgt van:

·         hinderlijke afscheiding uit de vagina;

·         bloedverlies tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap;

·         bloedverlies buiten de menstruatie;

·         bloedverlies als u een jaar of langer geen menstruatie meer heeft gehad.

 

Uw gegevens

Op de registratie van uw gegevens is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing. De regels voor registratie liggen vast in een privacyreglement. Informatie hierover kunt u opvragen bij de screeningsorganisatie in uw regio.

 

Opmerkingen of klachten?

Als u suggesties of klachten heeft over het onderzoek, geef deze dan door aan de screeningsorganisatie in uw regio. Hier is ook informatie over de klachtenprocedure beschikbaar.

 

Heeft u vragen?

Persoonlijke medische vragen kunt u het beste bespreken met uw huisarts. Voor algemene vragen kunt u terecht bij de screeningsorganisatie in uw regio.